woensdag 13 juli 2011

Vogeltjes voor Min

Wat doen de sToffen Madammen als er een baby geboren wordt? Ze laten de naaimachines overuren draaien en fabriceren iets leuks. Er waren al heel wat schattige maaksels de revue gepasseerd, en ik raakte hoe langer hoe meer in twijfel over een kado dat Min nog niet gekregen zou kunnen hebben. Deze vogeltjes gingen het uiteindelijk worden; de ideale oplossing voor een uitpuilende lapjesmand by the way!
Het patroontje bleek eenvoudig genoeg. In een mum van tijd hadden er zich een dozijntje samengeschoold op de tafel, klaar om de lucht in te gaan. Na een tijdje denken over hoe en wat ben ik het park ingetrokken om mooie takjes te zoeken. Ik heb gemerkt dat voorbijgangers dit een vreemde bezigheid vinden, maar dat moest ik maar even over me heen laten gaan. Thuisgekomen werden de takjes geschuurd, gewassen en "ge-white-washed", oftewel lichtjes wit gespoten met een spuitbus witte lak. Handschoenen waren een goed idee geweest, want de nagels van mijn linkerhand zijn nog altijd besneeuwd... niet dat dat zo lelijk is. Tenslotte nog oogvijsjes erin, draad eraan, en de vogeltjes erop met het lijmpistool. Het balanceren is eigenlijk het lastigste werk, en hier en daar heb ik vogeltjes losgepeuterd om wat verderop vast te lijmen. Meer foto's hier.
Update:
Misschien nog enkele tips: zet het steekje van de naaimachine behoorlijk klein. Op die manier kan je de vogels stevig opvullen zonder dat de draad zichtbaar wordt in de naden. Als je de tweede lange kant van het lijfje stikt, laat dan aan de staartkant een flink stuk draad hangen. Deze zit dan al klaar en aangehecht om de staart na het vullen dicht te naaien, met de hand en een blinde hechtsteek. Vullen heb ik gedaan met zo'n ultralange postzegelpincet. Gaat niks boven! Bij het monteren van de mobile hang je eerst de takken aan elkaar zonder vogels. Ik heb dit gedaan met kabeldraad en knijpkralen, maar nylondraad en knopen zou ook lukken. Hang de mobile ergens op waar deze vrij kan bewegen, bijvoorbeeld in een deurgat. Geen zorgen als de takken niet in balans hangen, dat ga je oplossen door de vogels erop te zetten. Hoe verder weg van de oogvijs, hoe zwaarder de vogel zal doorwegen. Begin de vogels erop te lijmen vanaf de onderste tak, en werk zo naar boven toe. Op die manier heb je de meeste controle over de balans. Staat de vogel niet juist, peuter deze er dan terug af als de lijm nog warm is en lijm deze een stukje verderop.
Zo! Succes allemaal!

9 opmerkingen:

 1. Supermooie foto's Brit! En bedankt voor het patroontje, dat gaat rechtstreeks naar de favorieten-lijst :-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wow wow wow! dat kon ik er gisteren tussen de andere wows niet meer tussenkrijgen... ;-)echt superschoon gedaan! ge zou voor minder nog een kinneke willen kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had gisteren al dezelfde reactie! Merci voor het patroontje en den uitleg: staat op mijn to do lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die kleuren, super! Ik had het patroontje al, maar nooit zo'n mooie creatie ervan gezien. Weer een ideetje erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En in het echt zijn ze nog veel MOOIER!! Dankje, dankje BRIT, Min kan het nog niet zien, maar wij wel!!! SUPER!!
  En toeval of niet... maar voor onze trouw kregen we veel vogelkastjes!! , die vogeltjes zijn dus een super vervolg op het verhaal... foto's binnenkort op NICE*

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ze zijn erg leuk he. Ik maakte er ooit ook een. Het balanceren daarentegen grrr, daar heb ik minder leuke herinneringen aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi zeg. En hilarisch, die draad. Ik lig dubbel. Als ik een kinneke koop, bestel ik alvast mijn vogels bij u. :-)

  BeantwoordenVerwijderen