dinsdag 15 mei 2012

TUTORIAL: Tissue-huisje

Zoveel enthousiaste reacties in de vorige post, wauw! Dat verdient een tutorial, dus ik ga me hier even smijten. Zoals beloofd de verbeterde versie met bijhorende uitleg. Nog nooit eerder gedaan... verwacht amateuristische foto's en vooroorlogse kwaliteit; zolang we mekaar maar verstaan, niwaar!

Stof
Stof A: 25cm (breedte van 110cm is al ruim genoeg)
Stof B: twee lapjes van 17x19cm, kniprestjes voor deur en raampjes
Vliesline 640: 1x patroon huis, 1x patroon dak
Vliesline 220/250: 1x half patroon schouw
50cm biais (kleur en breedte onbelangrijk)
Patroon tekenen (even op de foto's klikken voor ware grootte en leesbaarheid)

Dit patroon staat hier uitgetekend zonder naadwaarde. Dit wil zeggen dat er overal 1cm naadwaarde moet bijgetekend worden. Ik heb het idee dat de maten van een kleenex-doosje hier iets anders liggen dan in België. In dat geval meet je de lengte, breedte en hoogte, en tel je er voor elke huismuur (breedte en hoogte) en dakbreedte een halve centimeter bij. Op die manier past de hoes vlot over de doos zonder wringen.

Patroondelen
Figuur 1a en 1b "huis" aan elkaar geplakt zoals op de foto: 2x knippen in stof A met naadwaarde aan alle kanten, 1x knippen uit Vliesline H640 zonder naadwaarde.
Figuur 2 "schouw" met een lange zijde op de stofvouw leggen, en enkel aan de twee korte zijden naadwaarde bijtekenen (zie foto). 1x knippen uit stof A, in geval van een dun/slap stofke een stukje Vliesline H220/H250 zonder naadwaarde knippen (foto links: patroon afgetekend op stofvouw, foto rechts: schouw uitgeknipt en opengevouwen met opgestreken Vliesline. Let niet op het kleurverschil; het fototoestel maakt rare sprongen).

Figuur 3 "dak": 2x knippen uit stof B met naadwaarde, 1x knippen uit H640 zonder naadwaarde.
Figuur 4&5 "raam en deur" naar believen uit stof B knippen zonder naadwaarde.
Strijk de Vliesline mooi tussen de getekende lijnen op de stof.

Leg de twee dakdelen met de goede kanten op elkaar. Stik rondom, laat een keergat en keer het zaakje om. Duw de hoekjes mooi uit en topstitch langs de randen (zo stik je het keergat ineens mee dicht). Stik de middenlijn (dakpunt) even door. Leg opzij.
Begin met het huisdeel waar de Vliesline opgestreken zit. Het andere deel heb je voorlopig nog niet nodig. Teken de vouwlijnen tussen de muren af en stik ze door van boven tot onder.
Je kan dan met de muren doen wat je wil: deurtje en raampjes opzetten (simpel vastgemaakt met een zigzagsteek, eventueel eerst vaststrijken met Vliesofix). Ik heb op deze versie ook behoorlijk wat stiksels gezet. Ik ben geen held in borduren, maar wilde de bloemen en planten toch eens proberen. In elk geval; hier ga je volledig je gang. Hou er alleen rekening mee dat alles minstens één centimeter van de rand verwijderd moet blijven, want de naadwaarde valt achteraf weg (vooral voor de deur is dit belangrijk, anders is er straks een hele reep deur verdwenen).
Vouw de huisdelen dan allebei dubbel en stik de randen vast. Je hebt dan twee "huis-buizen".
Draai de gewatteerde lap met de goede kant naar buiten en schuif deze in de andere zodat de goede kanten op elkaar liggen. Stik de bovenrand (waar de dakpunten zitten) rondom aan elkaar.
Knip de hoekjes en puntjes bij voor makkelijk keerwerk, keer het huis om en duw de puntjes netjes uit. Topstitch de bovenrand, mooi recht of verschillende keren wonky zoals op de foto. Zigzag de ruwe onderranden aan elkaar.
Strijk een stukje biais (iets langer dan de omtrek van het huis) aan één kant open. Speld de biais op één centimeter van de onderrand op de buitenkant van het huis. In dit geval is de biais breed genoeg om een centimeter te bedekken; is je biais smal, dan leg je deze iets hoger zodat de afstand tussen rand en biaisplooi 1 cm is.
De uiteinden heb ik gewoon over elkaar gelegd; deze bias komt volledig langs de binnenkant en is dus niet meer te zien (daarom is de kleur ook niet belangrijk; ik had bijpassende kleur toevallig nog in huis).
Stik de bias in de opengestreken plooi op het huis. Vouw daarna het gehele biaslint op de stiknaad naar binnen.
Topstich de onderrand dan door; je kan dit netjes recht stikken zodat de bovenrand van de bias mooi vastzit, of enkele keren wonky rondstikken zoals ik heb gedaan (het bekende Eloleo-stiksel; I love it!). Het huis is nu klaar.
De schouw plooi je in de breedte dicht met de goede kanten op elkaar en stik je aan de zijkant vast.
Keer dan de "buis" halfweg binnenstebuiten (met andere woorden: plooi het bovenste stuk om naar beneden over het verstevigde stuk), zodat de vliesline aan de binnenkant zit. Topstitch op de vouw (dit is prullenwerk, neem een zo klein mogelijke naaivoet) en zigzag de ruwe onderranden aan elkaar.
 Schouw is klaar; de vorm strijken we er straks in.
Teken aan de binnenkant van het dak het gat voor de schouw. Verbind de hoeken diagonaal met elkaar tot een kruisvorm.
Knip op de kruislijnen en speld de bekomen flapjes naar buiten gevouwen op de onderkant.
Stik deze vast; mooi naast de vouwlijnen, of lekker organisch rondom-rond (zoals op de foto).

Alle vouwen moeten nu even stevig ingestreken worden. Strijk de vier vouwlijnen van de schouw erin, strijk de vouwlijnen van het huis erin, strijk de dakplooi ook nog even. Stoom helpt!
Vanaf nu is het naaien met de hand. De schouw wordt in het dak gezet met enkele steken. Ik heb eerst de vier hoekjes vastgezet, en dan enkele steekjes tussenin. Je kan dit naar eigen inzicht en vermogen doen; ik heb geen "ideale" manier. Let er wel op dat de schouw schuin in het dakgat zit, anders staat deze straks scheef.
Aan de onderkant ziet het er dan zo uit:
Dan gaat het dak op het huis, waar het op de cruciale punten met een steekje wordt vastgemaakt: op elke punt/hoek, en één keer in het midden van de twee zijmuren.

Doosje erin, zakdoek door de schouw, en snuiten maar!

13 opmerkingen:

  1. Dank je wel, zal van pas komen, ik vind het echt een leuk cadeautje voor de juffen, mama's, jarige vriendinnen,...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo tof ! Dat wil ik vroeg of laat zeker ook wel eens proberen !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, merci. Dat ga ik maken voor de juffen. En voor hier thuis natuurlijk ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor de tutorial!! Inderdaad een geweldig cadeau-ideetje.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En we verstaan elkaar! Dank u wel voor de tutorial! Hij staat al op mijn to-do-lijstje, super!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo leuk! Dat zal ik beslist ook proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit ga ik echt maken! Zalig! Echt mooi en origineel! Bedankt voor de tutorial!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh waw, dit is gewoon prachtig en zo geweldig uitgelegd!
    Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Geweldig, zo'n huisje! Ga ik ook eens proberen. Duidelijke uitleg. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik maakte dus dankbaar gebruik van deze tutorial om de juffen van mijn dochters te verrassen. En de zakdoekjes konden meteen gebruikt worden. Binnenkort verschijnt er een postje over op mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen