donderdag 24 mei 2012

Babyrib rok

Om nog een flinke rest babyrib van het stoffenspektakel te verwerken, wou ik nog een rok met een plooi, maar deze keer met dieper uitgeschuind platstuk.
Er zitten enkele oepskes in deze rok; zo heb ik hier en daar in de paspelkoord gestikt...
De kleurtjes zijn wel helemaal naar mijn smaak (volgens Sophia: "This is so you!") en als de paspel de volgende keer wel netjes zit zoals het hoort, is het helemaal goed.

zondag 20 mei 2012

Boompjes in de plooi

Jah... en nu kan het rokjesmaken natuurlijk niet stoppen na dat eerste succes. Dus deze keer iets avontuurlijker, met een paspel en plooi.

Ook dit ging eigenlijk prima... Mme, uw boek is goed!

dinsdag 15 mei 2012

TUTORIAL: Tissue-huisje

Zoveel enthousiaste reacties in de vorige post, wauw! Dat verdient een tutorial, dus ik ga me hier even smijten. Zoals beloofd de verbeterde versie met bijhorende uitleg. Nog nooit eerder gedaan... verwacht amateuristische foto's en vooroorlogse kwaliteit; zolang we mekaar maar verstaan, niwaar!

Stof
Stof A: 25cm (breedte van 110cm is al ruim genoeg)
Stof B: twee lapjes van 17x19cm, kniprestjes voor deur en raampjes
Vliesline 640: 1x patroon huis, 1x patroon dak
Vliesline 220/250: 1x half patroon schouw
50cm biais (kleur en breedte onbelangrijk)
Patroon tekenen (even op de foto's klikken voor ware grootte en leesbaarheid)

Dit patroon staat hier uitgetekend zonder naadwaarde. Dit wil zeggen dat er overal 1cm naadwaarde moet bijgetekend worden. Ik heb het idee dat de maten van een kleenex-doosje hier iets anders liggen dan in België. In dat geval meet je de lengte, breedte en hoogte, en tel je er voor elke huismuur (breedte en hoogte) en dakbreedte een halve centimeter bij. Op die manier past de hoes vlot over de doos zonder wringen.

Patroondelen
Figuur 1a en 1b "huis" aan elkaar geplakt zoals op de foto: 2x knippen in stof A met naadwaarde aan alle kanten, 1x knippen uit Vliesline H640 zonder naadwaarde.
Figuur 2 "schouw" met een lange zijde op de stofvouw leggen, en enkel aan de twee korte zijden naadwaarde bijtekenen (zie foto). 1x knippen uit stof A, in geval van een dun/slap stofke een stukje Vliesline H220/H250 zonder naadwaarde knippen (foto links: patroon afgetekend op stofvouw, foto rechts: schouw uitgeknipt en opengevouwen met opgestreken Vliesline. Let niet op het kleurverschil; het fototoestel maakt rare sprongen).

Figuur 3 "dak": 2x knippen uit stof B met naadwaarde, 1x knippen uit H640 zonder naadwaarde.
Figuur 4&5 "raam en deur" naar believen uit stof B knippen zonder naadwaarde.
Strijk de Vliesline mooi tussen de getekende lijnen op de stof.

Leg de twee dakdelen met de goede kanten op elkaar. Stik rondom, laat een keergat en keer het zaakje om. Duw de hoekjes mooi uit en topstitch langs de randen (zo stik je het keergat ineens mee dicht). Stik de middenlijn (dakpunt) even door. Leg opzij.
Begin met het huisdeel waar de Vliesline opgestreken zit. Het andere deel heb je voorlopig nog niet nodig. Teken de vouwlijnen tussen de muren af en stik ze door van boven tot onder.
Je kan dan met de muren doen wat je wil: deurtje en raampjes opzetten (simpel vastgemaakt met een zigzagsteek, eventueel eerst vaststrijken met Vliesofix). Ik heb op deze versie ook behoorlijk wat stiksels gezet. Ik ben geen held in borduren, maar wilde de bloemen en planten toch eens proberen. In elk geval; hier ga je volledig je gang. Hou er alleen rekening mee dat alles minstens één centimeter van de rand verwijderd moet blijven, want de naadwaarde valt achteraf weg (vooral voor de deur is dit belangrijk, anders is er straks een hele reep deur verdwenen).
Vouw de huisdelen dan allebei dubbel en stik de randen vast. Je hebt dan twee "huis-buizen".
Draai de gewatteerde lap met de goede kant naar buiten en schuif deze in de andere zodat de goede kanten op elkaar liggen. Stik de bovenrand (waar de dakpunten zitten) rondom aan elkaar.
Knip de hoekjes en puntjes bij voor makkelijk keerwerk, keer het huis om en duw de puntjes netjes uit. Topstitch de bovenrand, mooi recht of verschillende keren wonky zoals op de foto. Zigzag de ruwe onderranden aan elkaar.
Strijk een stukje biais (iets langer dan de omtrek van het huis) aan één kant open. Speld de biais op één centimeter van de onderrand op de buitenkant van het huis. In dit geval is de biais breed genoeg om een centimeter te bedekken; is je biais smal, dan leg je deze iets hoger zodat de afstand tussen rand en biaisplooi 1 cm is.
De uiteinden heb ik gewoon over elkaar gelegd; deze bias komt volledig langs de binnenkant en is dus niet meer te zien (daarom is de kleur ook niet belangrijk; ik had bijpassende kleur toevallig nog in huis).
Stik de bias in de opengestreken plooi op het huis. Vouw daarna het gehele biaslint op de stiknaad naar binnen.
Topstich de onderrand dan door; je kan dit netjes recht stikken zodat de bovenrand van de bias mooi vastzit, of enkele keren wonky rondstikken zoals ik heb gedaan (het bekende Eloleo-stiksel; I love it!). Het huis is nu klaar.
De schouw plooi je in de breedte dicht met de goede kanten op elkaar en stik je aan de zijkant vast.
Keer dan de "buis" halfweg binnenstebuiten (met andere woorden: plooi het bovenste stuk om naar beneden over het verstevigde stuk), zodat de vliesline aan de binnenkant zit. Topstitch op de vouw (dit is prullenwerk, neem een zo klein mogelijke naaivoet) en zigzag de ruwe onderranden aan elkaar.
 Schouw is klaar; de vorm strijken we er straks in.
Teken aan de binnenkant van het dak het gat voor de schouw. Verbind de hoeken diagonaal met elkaar tot een kruisvorm.
Knip op de kruislijnen en speld de bekomen flapjes naar buiten gevouwen op de onderkant.
Stik deze vast; mooi naast de vouwlijnen, of lekker organisch rondom-rond (zoals op de foto).

Alle vouwen moeten nu even stevig ingestreken worden. Strijk de vier vouwlijnen van de schouw erin, strijk de vouwlijnen van het huis erin, strijk de dakplooi ook nog even. Stoom helpt!
Vanaf nu is het naaien met de hand. De schouw wordt in het dak gezet met enkele steken. Ik heb eerst de vier hoekjes vastgezet, en dan enkele steekjes tussenin. Je kan dit naar eigen inzicht en vermogen doen; ik heb geen "ideale" manier. Let er wel op dat de schouw schuin in het dakgat zit, anders staat deze straks scheef.
Aan de onderkant ziet het er dan zo uit:
Dan gaat het dak op het huis, waar het op de cruciale punten met een steekje wordt vastgemaakt: op elke punt/hoek, en één keer in het midden van de twee zijmuren.

Doosje erin, zakdoek door de schouw, en snuiten maar!

maandag 14 mei 2012

Knibbel Knabbel Knuisje

Hoewel de laatstgetoonde Kleenexdoosjes geen hoes nodig hadden, wou ik het er toch op wagen... in huisjesvorm! Trek aan de "rook" en het zakdoekje komt uit de schouw, waar een volgend zich meteen als "nieuwe rook" installeert.
Dit idee is niet volledig van mij; vroeger gingen we elk jaar naar een recreatiecentrum aan zee waar ik vele uren in het knutselatelier heb doorgebracht. Ik heb toen als tiener iets soortgelijks genaaid, met de hand. Het leek me een goed idee om het ontwerp nieuw leven in te blazen en een deftig patroon te maken.
Na deze eerste versie blijkt dat er nog werk te doen is; het dak mag wat groter, de schouw iets breder, en één van de twee stoffen zou beter een effen kleur zijn zodat de stiksels beter tot hun recht komen. Patroontje aanpassen dus, en binnenkort een verbeterde versie.

donderdag 10 mei 2012

Mini-jasje

Er werden een tijdje geleden een pak patronen in de shop gezwierd die bijzonder mooi zijn, en vooral: multifunctioneel! Dit babypak kan ook uitgevoerd worden als slaapzak, jasje, pak met een rits; meerdere patronen in één dus. Natuurlijk moet dat dan eens getest worden, en het jasje sprak me aan in het bijzonder.

Uitgevoerd in een babyrib van het stoffenspektakel en mijn geliefde dots teal, met overtrokken knoopjes van netgenoemde stof. Ik moet zeggen; het was prima te doen, zelfs al is mijn deens onbestaande! Het downloaden van de engelse instructies helpt gelukkig wel. Na dit zomerjasje wil ik het hele pak eens proberen... binnenkort!

woensdag 9 mei 2012

Simplicity

Zoals zovelen heb ik me ook laten verleiden door het rokjesboek van Mme Zsazsa... en zoals -waarschijnlijk- zovelen heb ik me die aankoop niet beklaagd! Simple does it, dus eerst maar eens begonnen met een eenvoudige a-lijn rok.
Omdat de print van deze heerlijke stof vrij groot is, wou ik zo weinig mogelijk onderbrekingen. Dus geen paspel, geen plooi, geen afzonderlijk platstuk; alles in één keer door. Ik had nog nooit een blinde rits ingezet (ja, dat lees je goed), maar sinds mijn mama zo lief was om in België een blinde Bernette-ritsvoet voor me aan te schaffen en naar mij te sturen, was dat een fluitje van een cent. Danku mama! Wat is dat trouwens heerlijk stikken met een fatsoenlijk werkende machine; de steken op deze rok zijn helemaal zoals het moet!
En daarmee is mijn outfit voor Petit Bazaar ook weer gereed. Wie daar stofjes van de bambi wil komen kiezen/afhalen, zal deze rok in het echt te zien krijgen. Tot dan!

zaterdag 5 mei 2012

Sun Kissed Hat

Een gerespecteerde Britse weerkundige heeft onlangs gezegd dat het hier in Engeland een hete zomer zal worden. Toen dit patroon in de shop verscheen, wist ik meteen wat me te doen stond!
Ayden moet dit soort dingen niet op zijn hoofd (liever een stoere hiphopklak ofzo) maar Sophia wel, en dus...
Dit is het eerste testmodel. Ik had nog behoorlijke stukken Ikea-laken over, waar ik vorig jaar een omkeerbaar rokje uit had gemaakt. Het rokje past nog en dus bij deze een bijpassend zonnehoedje, dat -hoera!- volledig omkeerbaar blijkt te zijn, al staat dat nergens in het patroon vermeld. Een heerlijke verrassing! Het model zit dus ingenieus in elkaar; met een aanpasbare velcro-achterkant en ruimte voor een paardenstaart. De Australische bevolking (waar het patroon vandaan komt) gebruikt andere versteviging dan wij; aangezien ik hier maar twee vlieslines heb liggen (een H640 en een H250) werd het de H250, die wonderwel prima uitdraaide. Ik heb mijn modelletje helaas niet in de buurt, dus de foto's zijn niet je-van-het; het is het idee dat telt. Het patroon heeft het hoedje in vier maten, deze versie is medium en zou volgens mij moeten passen... we zullen zien!

En dan even tijd voor een kleine revelatie! Het hoedje op deze foto's dateert nog van voor de grote eureka, en heeft -zoals je kan zien- nog steeds heel lelijke steken. Intussen heb ik mijn machine zo ver onderzocht dat ik het euvel gevonden heb. Er is iets met de onderspoel waarbij de draad meestal niet "pakt". Ik heb nu gezien hoe ik de draad dan door handmatige ingreep kan laten "pakken" waardoor de draadspanning van de onderspoel weer bestaande is en de steken dus prima doorkomen. Houdt deze uitleg nog steek? Maakt niet uit; ik ben SUPERBLIJ met mijn fatsoenlijk werkende machine en de mooie steken!

donderdag 3 mei 2012

Zentangles

Zentangles is het nieuwe woord in huis. Na enkele boeken doorgenomen te hebben zijn niet alleen ik, maar plusdochter en huisband ook door de microob gebeten.

 
Doodles en gekribbel opgewaardeerd; what's not to love! Dus zitten we hier dezer dagen geregeld samen met zwarte pennen, papier en potloden in de aanslag. En Sophia, die zentangled de pannen van het dak met een fantasie die me omver doet vallen. Kijk maar! Ze heeft er zelfs de letters van haar naam in verwerkt. Wie zoekt die vindt, en alvast een tip: de "O" is dat geruite wiel in het midden met de hartjes.
Op mijn Pinterest-pagina een heleboel meer informatie en how-to's, dus wie een telefoongesprek in de toekomst productief wil doorbrengen, kan een kijkje gaan nemen.